DementieBlogs.nl   -
Verhalen over mijn werk en leven

Shorties 

Collecte, 04-11-2019

Van 4 tot en met 9 november is het de collecte week van Alzheimer Nederland! Uiteraard loop ik ook voor dit goede doel 💪🏻 Collectant gemist of geen kleingeld in huis? Doneren kan ook via de QR code! Alle beetjes helpen!!

#AlzheimerNederland #Collecteren  #Dementie

 


Werkoutfit, 11-10-12019

Als je normaal altijd(!!) een roze werk polo draagt, deze allemaal in de was zitten en je voor de verandering dus maar een blauwe aan trekt...😅

#QuaRijnroze of #QuaRijnblauw


Abba, 28-09-2019

Vrolijk zing ik mee met de ABBA hits. Mevrouw kijkt me aan en zegt: “Kind je moet buiten gaan staan, misschien wordt je nog wel ontdekt!” 🙃

#hetregende #ouderenzorg #dementie


Bij de Revue, 09-09-2019

Terwijl ik vol enthousiasme een hele “show” sta op te voeren op de jaren 70 muziek die in de huiskamer klinkt, kijkt mw. me lachend aan en zegt:
“Kind, je kan zo bij de Revue!  Daar ben je echt het type voor”! 🤣

#roepinggemist #dementie #ouderenzorg


Wie is de leukste thuis, 14-08-2019

Humor zorgt er vaak voor dat mensen toegankelijker zijn en het contact makkelijker verloopt. Dus terwijl ik me weer eens als een malloot gedraag (😅), kijkt mevrouw me lachend aan en zegt: “jij denkt zeker dat je de leukste thuis bent”. Ik moet lachen en antwoord: “nou wie weet!” Mevrouw begint nog harder te lachen en zegt: “vergeet het maar, de deurknop is de leukste thuis, want die krijgt van iedereen een hand!”

#humor #nietdeleukstethuis #lachenisgezond #dementie #ouderenzorg


Aangetast leven, 07-08-2019

Een leven zó aangetast door de dementie, dat een afscheid onvermijdelijk is.

Ook zorgverleners kunnen verdriet hebben, ook zij rouwen om het verlies van een cliënt. Het gemis op de afdeling kan zó groot zijn. De stilte zó intens aanwezig voelen. Verdriet mag er zijn. Huilen maakt je menselijk. Het voelt misschien niet professioneel, maar maakt dat stukje menselijkheid en empathie ons juist niet die goede zorgverlener?! 

In liefdevolle herinnering aan hen die een onuitwisbare indruk op ons achter lieten... ❤️


Welke sport doe jij, 03-08-2019

Welke sport ik doe? Ik loop hard op mijn werk!

Vooral als de telefoon af gaat in “standje alarm”, omdat een cliënt per ongeluk een nooddeur weet te openen....

#rennen #zohardalsjekan #samenmetcollegas #dementie #ouderenzorg


Geef me een kaas, 22-07-2019

Douchen is nooit een favoriete bezigheid van haar. Dus terwijl ze nog na-mokkend op de rand van haar bed zit, kijkt ze me geïrriteerd aan, haalt een hand door haar vochtige haren, strekt haar arm naar me uit en zegt op nijdige toon “Geef me een KAAS!”

Ik draai me om, loop de badkamer in, pak een handdoek en geef deze aan haar. Mw. neemt hem dankbaar aan en droogt haar haren af...

#Afasie #Kenjecliënt #Dementie #Ouderenzorg


Utrechter, 11-07-2019

Terwijl we aan het praten zijn, zeg ik tegen haar: “ja, want u bent een echte Utrechter”. Mevrouw valt stil, kijkt me aan en zegt vervolgens: “Utrechter? Een Utrechtse bedoel je! Een trechter is waar je iets door heen gooit!” 😂

#weerwatgeleerd #Utrechtse #Uzondertrechter #dementie #ouderenzorg


André Rieu, 05-07-2019

Op tv staat een concert van André Rieu aan. Als er aan mevrouw gevraagd wordt of zij dit mooie muziek vindt, antwoord ze: “Nou, André vind ik wel leuk, maar Rieu niet”. 

#Noudatdus #Duidelijk #AndreRieu #Dementie #Ouderenzorg


Vaderdag, 16-06-2019

Vaderdag... Sinds de diagnose die mijn vader vorig jaar kreeg, draait het niet meer om het geven van cadeautjes, maar om het maken van mooie herinneringen ❤️


Wagen volgeladen, 14-06-2019

Bladerend door het liedjesboek, komen we bij het volgende liedje uit. Mijn collega zet in en begint te zingen: “Ik heb mijn wagen volgeladen, vol met oude wijven. Toen we op de markt kwamen, begonnen zij te kijven”.

Waarop één van de dames aan tafel vervolgens zegt: “Nou, dan kun je ze beter thuis laten..."

#liedjeszingen #zemeendehet #humor #dementie #ouderenzorg


Vroegâh, 31-05-2019

Vroegâh, toen we nog 4-persoons kamers hadden op de PG afdeling:

De nachtdienst draagt over dat één van de cliënten op kamer 2 erg onrustig is geweest. Later tijdens de zorg is dat goed terug te zien, aan alle gebitsprothesen die uit de bakjes gehaald zijn. Maar ja, van wie is nu welk gebit?

Soms is een gebitsprothese duidelijk herkenbaar, maar vaak ook niet. Dan was het dus een kwestie van goed poetsen en passen... 😅

#vroegerwasnietallesbeter #poetsenenpassen #toenernoggeennameninstonden #dementie #ouderenzorg


Papegaaitje leef je nog, 24-05-2019

Jaren geleden werkte ik in de thuiszorg...

Zodra de voordeur open gaat, komt het geroep me weer tegemoet. Doordat ik al vaker bij deze mevrouw ben geweest, komt het niet meer zo bij me binnen als de eerste keer dat ik er over de drempel stapte. Toch blijft het een vreemde gewaarwording, het constante “auw, auw, auw” geroep. Terwijl ik de huiskamer in stap, kijkt de veroorzaker van het geroep me indringend met donkere kraaloogjes aan.

Mevrouw kreeg wondverzorging en riep tijdens de wondzorg regelmatig “auw”. De papegaai van mevrouw legde vervolgens de link tussen de zusters in witte uniformjasjes en het woordje “auw”. Als de thuiszorg dus aan de deur stond, begon haar papegaai luidkeels “auw” te roepen! 😅🙈

#papegaaitjeleefjenog #papegaai #auw #ikdeedbestzachtjeshoor #thuiszorg


Klote billen, 21-05-2019

Door de schade in haar hersenen, kan ze zich vaak niet goed uitdrukken. Haar zinnen kloppen niet meer, ze kan niet op de juiste woorden komen en soms zegt ze andere woorden, dan dat ze eigenlijk bedoeld.

De zorgmomenten, zijn momenten die ze over het algemeen als onprettig ervaart. Terwijl ik haar aan het helpen ben, met het verschonen van haar incontinentie broekje roept ze uit: “Kijk nou! Sta ik hier in mijn klote billen”.

#blotebillen #afasie #taalstoornis #dementie #ouderenzorg


Dag van de verpleging, 12-05-2019

Op 12 mei, de geboortedag van Florence Nightingale, is het de internationale ‘dag van de verpleging’. Voor de meeste ook bekend als de ‘dag van de zorg’. Florence Nightingale was (en is nog steeds) een begrip in de zorg. Op deze dag worden zorgmedewerkers vaak even extra in het zonnetje gezet.

Ons werk is niet altijd makkelijk. Zorgen voor een ander is niet vanzelfsprekend en als het “normaal” wordt, dan is het misschien tijd voor een carrière switch. Werken in de zorg moet je kunnen, het moet je liggen. Het is werken met hoofd, hart en ziel.
Heeft jouw werkgever een extra blijk van waardering gegeven op deze dag?

#dagvandeverpleging #dagvandezorg #FlorenceNightingale #zorgsokgekregen


112 bellen, 05-05-2019

Het bellen van 112, is gevoelsmatig soms best lastig. Want wanneer is iets echt acuut genoeg om 112 te bellen?

Vanavond na mijn avonddienst reed ik naar huis toe. Op een gegeven moment kom ik bij een rotonde achter een andere auto te rijden. Deze auto neemt dezelfde afslag en slingert over de hoge stenen blokken die de 2 banen scheiden. De verdere rechte weg die ik achter hem zit, slingert hij van links naar rechts, over de doorgetrokken midden lijn, bijna de berm in, geeft soms opeens vol gas, om vervolgens weer terug te zakken naar 60km per uur op de weg waar 80 gereden mag worden. Op momenten dat tegenliggers passeren, durf ik soms bijna niet te ademhalen. Terwijl ik op mijn telefoon het alarmnummer al bij de hand zoek, rijdt hij bij een volgende rotonde bijna een fietser omver die voorrang heeft. Op dat moment besluit ik acuut om 112 te bellen en geef ik kenteken en een korte beschrijving van de situatie door. De politie pakt het serieus op en later word ik nog eens terug gebeld voor verdere informatie en gaan ze op zoek naar de auto.

Heb jij onderweg van of naar je werk, of tijdens de uitvoering hiervan, wel eens een situatie mee gemaakt waarbij je besloot 112 te bellen?

#vanwerknaarhuis #politiebellen


Foute auto, 03-05-2019

Na mijn avonddienst, loop ik gezellig kletsend met collega’s naar de parkeerplaats. We nemen afscheid en ik loop naar mijn auto. Als ik hem van het slot wil halen, merk ik dat hij nog open is. “Vanmiddag zeker vergeten op slot te doen, wat stom”, schiet er door mijn hoofd. Ik stap in en gooi mijn tas op de stoel naast me.

Op dat moment dringt het besef tot me door dat er iets niet klopt, maar valt het kwartje nog niet helemaal. Ik kijk naar mijn tas en realiseer me opeens dat ik hele andere bekleding in de auto heb, dan de bekleding die ik nu zie. Ik kijk rond en....ja hoor daar valt het kwartje! Ik ben in de auto van mijn collega gestapt, die nachtdienst heeft! We hebben dezelfde auto, maar het model verschilt iets.

#fouteauto #oeps #avonddienst #tijdomnaarhuistegaan #ouderenzorg


Hieperdepiep hoera, 28-04-2019

Hij kijkt me vrolijk aan en steekt zijn hand naar me uit. Terwijl we elkaars hand schudden, feliciteert hij me met een grote glimlach op zijn gezicht. Ik denk even diep na en vraag hem vervolgens waarmee hij me precies feliciteert. Zijn antwoord: “Met je schoonvader, die is vandaag toch jarig!” Compleet enthousiast reageer ik: “Ooooh, wat lief! Dankjewel! Wat goed dat u weet dat dat vandaag is!”

Klein detail: mijn schoonvader is pas in september jarig!🎈

#beetjevroeg #whocares #hieperdepiepnogniet #feestje #dementie #ouderenzorg


Hoe oud denkt u dat ik ben, 26-04-2019

Ze komt op me af gelopen en vraagt aan me, of ze me met “u” moet aanspreken. “Nee hoor, zeg maar gewoon ‘je’ of ‘jij’. Anders voel ik me zo oud!” antwoord ik. Ze kijkt me met een glimlach aan en ik besluit haar de vraag te stellen, waarop je de meest uiteenlopende antwoorden kunt krijgen: “Hoe oud denkt u dat ik ben?” Even is het stil, terwijl ze me van top tot teen in zich lijkt op te nemen. Waarna ze de woorden uitspreekt: “50 jaar?!”

Nadat ik haar gecomplimenteerd heb met haar ‘aardig goede’ schatting, verteld ze dat ze zelf ook zo rond de 50 jaar is. Ik kijk haar aan en zeg “nou wat grappig, dan zijn we dus ongeveer even oud!”

#auw #ikrekenhemgoed #scheelt19jaar #ingaanopdebelevingswereld #dementie #ouderenzorg 


The Passion, 19-04-2019

The Passion 2019. Wie heeft hem ook op tv gezien? Op mijn werk zijn er meerdere cliënten die hier enorm van genieten. We hebben eerdere uitgaves op dvd en deze worden bijna dagelijks gekeken. Het creëert echt een rustmoment. Vanavond dus niet op dvd, maar live op tv!

Een cliënte kijkt geboeid naar het tafereel wat ze op de tv ziet. Jezus zit met zijn gezelschap aan tafel en zegt: “Dit brood, dit brood is mijn lichaam. Ik zal sterven voor jullie”. Waarop mevrouw verbouwereerd uitroept: “och, maar dat hoeft toch niet!”

Een tip: je kunt de dvd van The Passion 2019 via hun site aanvragen

#ThePassion2019 #geloof #dementie #ouderenzorg


Gescheurde broek, 18-04-2019

Dat moment dat je avonddienst net begonnen is, je op de zadelkruk neerploft, je opeens een angstaanjagend scheurend geluid hoort en je tot je schrik ziet dat je broek het begeven heeft...
Gelukkig...
- ...was er volgens mijn collega niets van te zien als ik gewoon stond of liep.
- ...was de avonddienst bijna ten einde, toen hij nog wat verder doorscheurde.
- ...heb ik dan ook nog zulke lieve collega’s, die er na de overdracht nog even een hotpants van proberen te maken!

#scheurenmaar #daaahaaagbroek #vanjecollegasmoetjehethebben


Werkende moeder, 12-04-2019

Laat ik maar gelijk eerlijk zijn: ik ben niet zo’n ochtendmens!

Na de geboorte van mijn oudste dochter, ben ik overwegend avonddiensten gaan werken. Dit was beter te combineren met ons gezinsleven, maar daardoor ben ik nog meer een avondmens geworden. Het houdt dus overigens ook in, dat ik met regelmaat korte nachten heb als ik een avonddienst gedraaid heb en mijn oudste dochter de dag daarna naar school moet. Op die ochtenden verloopt alles dus vaak op hoog tempo op een bepaalde volgorde: opstaan, wassen, aankleden, tandenpoetsen, haren doen, ontbijten, tas klaar maken. Daar tussen door probeer ik dan nog wat orde in de chaos te scheppen, ruzies te sussen, de honden even vlug uit te laten...

Tsja en als er dan wordt afgeweken van die volgorde, dan gaat het nog wel eens mis! Vanochtend ook: Koningsspelen en dus ontbijt op school! Dat laatste was ik dus alleen even vergeten, dus dochterlief had thuis al ontbeten... 

#oeps #kortenachten #werkendemama #ouderenzorg


Daaahaaag Algemeen Beschaafd Nederlands, 08-04-2019

Ik kan er niets aan doen, maar als ik bij een cliënt ben die enigszins in een wat platter dialect praat, schakelt mijn brein automatisch om. Daaahaaag, Algemeen Beschaafd Nederlands!

De knoopjes veranderen in kneupkes, de schaar veranderd in een scheer en binnenstebuiten is plots krang!

Maor hey, wa maak da uit! As we mukaor maor begrijpûh toch?!

#platpraten #dialect #ABN #ikdoevrolijkmee #ouderenzorg


Dames dragen een blouse, 04-04-2019

Tijdens je opleiding leer je een hoop. Het is de fundering van je kennis. Zodra die fundering er ligt, kun je gaan bouwen. Dat bouwen gebeurd in de praktijk. In de praktijk kom je vervolgens situaties tegen met cliënten, waarvan je leert en die je altijd bij zullen blijven tijdens het uitvoeren van je werk.

Voor mij was er zo’n situatie tijdens mijn eerste stage in de ouderenzorg:Ik kom binnen bij een mannelijke cliënt, die wat moeite heeft met het aankleden. Ik vraag aan hem of ik hem kan helpen met zijn blouse, waarop hij antwoord “dames dragen een blouse, heren dragen een overhemd”.

#BAM #leermoment #nooitmeervergeten #ouderenzorg

 

Dag mama, 18-03-2019

Vanavond ben ik met een aantal collega’s naar ‘Dementie in theater - Dag mama’ geweest. Een indrukwekkende voorstelling met lezing, die op veel punten erg herkenbaar was. Hebben jullie deze voorstelling al gezien?

#DagMama #Ouderenzorg #Onbegrepengedrag #Dementie #SarahBlom #Psychologieintheater

 


Nursing, 01-03-2019

Hoe gaaf is dit?! 😃 Mijn blog ‘Que sera, sera’ staat in het nieuwe maart nummer van tijdschrift Nursing! 🌸Heb je deze blog nog nooit eerder gelezen? Lees hem dan via mijn site: http://dementieblogs.nl/Augustus-2018-Que-sera-sera/

 #Trots #Nursing #Queserasera #Ouderenzorg #QuaRijn


 

Keys please! 15-02-2019

Mijn collega loopt voorbij en roept uit: 'Waar heb ik mijn sleutels nou weer gelaten'. Ik kijk haar richting op en zeg vervolgens: 'In je kont!' Waarmee ik eigenlijk bedoelde te zeggen: 'In je kontzak!' 

#KeysPlease #BijnaEindedienst #Keykoord #Sleutels #Ouderenzorg #QuaRijn

 

Foutje, bedankt! 08-02-2019

Terwijl ik druk bezig ben met de ochtendzorg bij mevrouw Pietersen(*), vraagt een collega of ik zo even kan helpen bij een andere cliënt. Als reactie hierop zeg ik: "ja hoor, ik maak even mevrouw Pietersen af!"

#Foutewoordspeling #Ouderenzorg #QuaRijn

 

Sneeuw, 02-02-2019

Het heeft gesneeuwd en de zoon van een cliënt neemt zijn moeder mee naar buiten. Hij bukt, raapt wat sneeuw op en gooit dit naar haar toe. Mevrouw laat zich niet kisten, pakt (hetzij met wat moeite) ook sneeuw en gooit dit terug. Ik moet lachen om het vrolijke tafereel, open het raam en roep naar buiten: "Hey joh, geen oude vrouwtjes pesten he!" 

#Humorindezorg #Ouderenzorg #Sneeuw #QuaRijn


Vlog, 26-01-2019

Bijna een jaar geleden kwam de vlog van mij en mijn collega Susanne online, waarin we vrijwilligers probeerden te werven. Te leuk om niet nogmaals te delen! Ennu, vrijwilligers zijn nog steeds ontzettend welkom!