DementieBlogs.nl  -
Verhalen over mijn werk en leven

Leven of sterven

Leuke foto hè?! Vind ik in ieder geval wel! We staan er samen lachend op, zorgeloos, relaxt… Niemand die ook maar enig idee heeft, dat we net kort hiervoor uitgebreid gesproken hebben over wel of niet reanimeren. Leven of sterven…

Het onderwerp stond al een poos op mijn denkbeeldige agenda en na zijn TIA afgelopen januari, vond ik het belangrijk om hier op korte termijn over te praten en eventuele afspraken hierover goed vast te leggen. Toen mijn vader opgehaald werd met de ambulance, werd deze vraag logischerwijs gesteld en wist mijn moeder niet hoe te reageren.

Mijn ideeën over reanimatie zijn, mede gebaseerd op mijn werkervaring, helder en duidelijk. Nee, natuurlijk wil ik niet dat hij dood gaat! Maar ik weet dat bij een eventuele reanimatie, hij er alleen maar slechter uit zal komen. Hij heeft door zijn dementie al forse schade in zijn hersenen en dit zou alleen maar toenemen. Echter vind ik ook dat hij zelf een beslissing hierin moet maken, gebaseerd op zijn eigen wensen. Mijn vader stond hier gelukkig hetzelfde in en mijn moeder en broer konden zich ook in deze keuze vinden. Hij heeft daarom een verklaring tot niet reanimeren getekend.

Gezien zijn ziekte, wilde ik dat dit medisch ook goed vast gelegd werd. Dit zodat er geen reden tot twijfel is, als er een acute situatie ontstaat. We zijn samen naar de huisarts geweest en hebben alles ook daar nogmaals uitgebreid besproken. De huisarts kon zich gelukkig ook helemaal vinden in het besluit en heeft alles goed vast gelegd in zijn medisch dossier.

Misschien klinkt het gek, maar ik ben opgelucht dat het nu goed geregeld is. Ik wil mijn vader nog lang niet kwijt! Maar ik wens hem zoveel meer toe, dan een leven wat steeds kleiner wordt. Leven met een ziekte die steeds meer van hem af neemt, wat zijn leven en herinneringen stukje bij beetje kapot maakt. Sterven is voor ons levenden iets ontastbaars, maar ik ben er vol van overtuigd dat de dood juist ook een verlossing kan zijn.

Als leven veranderd in lijden, veranderd liefde in loslaten…


Maaike 🌸