DementieBlogs.nl  -
Verhalen over mijn werk en leven

Shorties

03-01-2024

𝟮𝟲 𝗮𝘂𝗴𝘂𝘀𝘁𝘂𝘀 𝟭𝟵𝟱𝟯 🖤 𝟬𝟯 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟰


Voor jou papa - 01-01-2024

Lieve papa,
Deze zijn voor jou! ❤️


Trotse moeder - 04-09-2023

Eigenlijk ben ik best wel heel erg trots op mijn dochter van tien jaar oud. Ze zit in groep 7 en moet een werkstuk maken, over een door haar gekozen onderwerp.

Ze heeft gekozen om ‘Dementie’ als onderwerp hiervoor te nemen. Als ik haar vraag hoe ze hier zo bij komt, vertelt ze me dat ze hiervoor gekozen heeft, omdat ze van opa houdt en het heel erg vindt dat hij dementie heeft. Ze vertelt dat ze vindt dat er veel meer aandacht moet komen voor deze rotziekte en dat ze vindt dat mensen er meer over moeten weten…

10 jaar…en dan al zo wijs! Op haar vraag of ik haar kan helpen aan boeken en informatie, hoeft ze dat uiteraard geen 2de keer te vragen! Deze mama en zuster, regelt dat met alle liefde voor haar!

#Dementie #Jonggeleerd #Trots


Diploma uitreiking - 10-07-2023

Vandaag diploma uitreiking op het werk gehad. Enorm verwend door (oud)collega’s en cliënt! Zo lief! ❤️
Donderdag op school nog de officiële diploma uitreiking en dan is het echt klaar! 🤘🏻
#Dankbaar #Verpleegkundige


Geslaagd - 28-06-2023

In februari 2021 startte ik met de opleiding en sinds deze maand mag ik mij officieel verpleegkundige noemen. Het was niet altijd makkelijk en op sommige momenten stond het huilen me nader dan het lachen. Werk, gezin, mantelzorgen, school, thuisstudie en soms ook proberen om tijd voor mezelf in te bouwen; een combinatie die soms vreselijk veel energie van me vroeg. Dankbaar dat ik de opleiding met succes heb mogen afronden, maar ook opgelucht dat er nu een streep onder gezet kan worden. De vlag hangt uit en ik ben er retetrots op!!!

I did it! 🥳

#Verpleegkundige #NeverStopLearning

Soms overvalt het me - 29-03-2023

Soms overvalt dat gevoel van frustratie me. Doordat hij al zo jong ziek bleek te zijn, heeft hij geen dag van zijn pensioen kunnen genieten en kan hij niet de opa voor mijn kinderen zijn, die hij had kunnen zijn als hij niet ziek was geweest. Mijn dochters weten vrijwel niet beter dan dat opa ziek is en daardoor niet alles kan en begrijpt.

Hij is echter stapelgek en trots op zijn kleindochters en zij op hun beurt ook op ‘opa Velp’. De manier waarop ze met hun opa omgaan, is zo puur en zorgeloos. En soms zijn er dan van die kleine momenten van waarde zoals op onderstaande foto, waarbij hij samen met mijn meiden gaat hoelahoepen… ❤️

#Dementie #26maart2023 #Hoelahoepen


Briefjes - 27-11-2022

Vanuit mijn eigen werkervaring heb ik het wel vaker gezien. Mensen met dementie die in hun hoofd hele verhalen schrijven, maar de woorden die vervolgens op papier verschijnen zijn voor buitenstaanders één groot mysterie. Vandaag was ik bij mijn vader en vond ik op zijn tafel een geschreven briefje. Aan het handschrift kan ik zien dat hij het geschreven heeft, maar verder dan dat kom ik niet. Als ik hem vraag wat het voor briefje is en wat hij geschreven heeft, krijg ik een antwoord wat totaal niet kloppend is met de vraag die ik stelde. Ik vind het zo bizar om te zien, wat voor zieke trucjes de dementie met zijn brein uit haalt…


Collecte 2022 - 12-11-2022

Vandaag is de laatste dag van de collecteweek van Alzheimer Nederland! Collectant gemist en wil je wel doneren? Dat kan super makkelijk door de QR code op deze foto te scannen! Het bedrag is aanpasbaar naar elk gewenst bedrag! 🌸
#stopdementie #toekomstzonderdementie


Collecteweek 2022 - 02-11-2022

Dit weekend start de jaarlijkse collecteweek van Alzheimer Nederland weer, waar ik coördinator voor mag zijn in Wijk bij Duurstede. Druk dus met de voorbereidingen hier van! Voor volgend jaar zijn we overigens ook weer hard op zoek naar nieuwe collectanten die een steentje willen bijdragen! Interesse? Laat het mij dan weten! 🌸
#StopDementie #AlzheimerNederland


Rouleren - 28-09-2022

Vandaag was mijn laatste werkdag op de Neuro Revalidatie afdeling, waar ik in verband met mijn opleiding een jaar lang heb gewerkt. Een jaar waarin ik ontzettend lieve collega’s heb leren kennen en veel geleerd heb, op zowel werk gebied als persoonlijk gebied. Zo weet ik nu, dat mijn hart echt in de langdurige zorg ligt en dat de revalidatie dus niet de plek is waar ik gelukkig van word. Per maandag start ik op een andere locatie, waar wel langdurige zorg geboden wordt. Ik heb er ontzettend veel zin in en ben er klaar voor om te gaan knallen! 
#Ouderenzorg #Verpleegkundigeinopleiding


Congres - 28-09-2022

Hoe vet was dit!!! Gister heb ik tijdens een congres van mijn werk, een lezing gehouden samen met radio DJ Frank van der Lende. Onze beide vaders kregen op vrij jonge leeftijd de diagnose dementie. We hebben gesproken over onze rollen als jonge mantelzorgers in combinatie met mijn rol als zorgprofessional. En ondanks dat ik in het begin echt enorm zenuwachtig was, gaf het me echt super veel energie om samen zo’n moeilijk, maar ook mooi en belangrijk onderwerp te bespreken.


Armed - 13-08-2022

Vandaag was ik “Armed and ready for my late shift” 😏🙃

#LateDienst #Waterpistool #WarmWeer

Vroeger - 08-08-2022

Eigenlijk is het toch wel typisch wat dementie teweeg kan brengen. Bij mijn vader wordt zijn geheugen steeds meer aangetast. Recente herinneringen worden steeds sneller uitgewist. Wat overblijft en komt bovendrijven zijn herinneringen van langer geleden, hij gaat steeds meer terug naar het verleden.

En juist door dit hele proces, lijkt mijn geheugen extra geprikkeld te worden en denk ik steeds vaker terug aan vroeger. Herinneringen en gebeurtenissen uit mijn jeugd. Zo nu en dan zal ik dus proberen om deze herinneringen vast te leggen in een blog, zoals in mijn blog ‘Lambada’

Dus niet zozeer een blog over dementie, maar wel een blog over mijn vader. De man achter de ziekte. Of misschien beter gezegd: de vader die hij was, voordat hij ziek werd.

Maaike 🌸


Nachtdienst - 11-12-2021

1 nachtdienst gehad, nog 2 te gaan 😵‍💫 Uiteraard met een knipoog, maar ik ben gewoon geen mens voor nachtdiensten!😅

#error #kortsluiting #3uurtjesgeslapen


Een wereld waarin alles door blijft gaan - 27-11-2021

Het is al even geleden dat ik iets geplaatst heb over mijn vader. Niet dat ik niets geschreven heb, maar meer omdat ik het moeilijk vind om te delen. Hij gaat achteruit en dat doet me veel verdriet. Het proces van steeds minder kunnen, steeds meer jezelf verliezen. Het is als een trein die in volle vaart doordendert, zonder enige kans om aan de noodrem te trekken.

De blogs komen dus wel weer, maar soms heb ik even wat tijd nodig om zelf te verwerken wat er gebeurd. Daarnaast ben ik ook druk met de verpleegkunde opleiding die ik volg, werk, gezin, huishouden. Alle ballen hoog houden kost veel energie en gaat me de ene keer makkelijker af dan de andere keer.

Dus alles op zijn tijd en soms even bewust stil proberen te staan, in een wereld waarin alles door blijft gaan...

Maaike 🌸


Collecte Alzheimer Nederland - 12-11-2021

Collecte week Alzheimer Nederland!

Doneren is heel makkelijk! Scan met de camera op je telefoon de QR code op deze foto, pas het bedrag aan naar het gewenste bedrag en betaal met iDeal!

Bedankt ❤️ 🙏🏻

#AlzheimerNederland #Dementie #CollecteWeek


Afscheid - 29-09-2021

Vandaag mijn laatste dienst gedraaid op de afdeling waar ik werkte, doordat ik in verband met mijn opleiding ga rouleren. Voor alle cliënten een steen gemaakt, met daarop een “vergeet mij nietje”.

Per maandag start ik op een neuro-revalidatie afdeling! Spannend, maar veel zin in!


Medisch Rekenen - 26-09-2021

Ik kan er niets aan doen, in heb gewoon niet zo veel met getallen. Taal vind ik gewoon een stuk leuker. Maar als verpleegkundige hoort medisch rekenen er gewoon bij…

Dus daar zit ik dan aan tafel. Oefenen, oefenen, oefenen, met een concentratieboog van 0,0 😅 En dan opeens popt Celine Dion in mijn hoofd (serieus, wat doe jij in mijn hoofd?!🤔) Ben ik weer totaal afgeleid en zing ik even luidkeels mee met “My heart will go on”!

Lied afgelopen en nu “must my head go on”!😅

#medischrekenen #blegh #ikhebnietsmetcelinedion 🙈


Fysio - 10-09-2021

Dat moment bij de fysio… Dat je de kleur van de tape mag kiezen en vervolgens kiest voor roze “omdat dat zo goed bij je werkjasjes past”! 😅🙈

#prettyinpink


Jarig - 26-08-2021

Hiep hiep, hoera! Vandaag is mijn vader 68 jaar geworden 🥳 🎈

Straks gaan we naar hem toe om zijn verjaardag te vieren. En toch…zit er een stemmetje in mijn hoofd. Dat stemmetje dat zegt: “Goh, 68? Dan is het al ruim 3 jaar geleden dat hij de diagnose dementie kreeg! Misschien is dit wel zijn laatste verjaardag thuis”.

En ondanks dat ik dat stemmetje probeer te negeren, weet ik dat er een kern van waarheid in zit. Ik weet dat hij hard achteruit gegaan is en ik weet dat de kans reëel aanwezig is, dat het geen jaar meer zal gaan duren voor hij opgenomen zal moeten worden.

Maar...vandaag is mijn vader jarig! 68 jaar! 🥳 Dat gaan we vieren en dat is het enige wat voor nu telt!

Lieve papa, gefeliciteerd ❤️


Vaderdag - 19-06-2021

Nadat ik met mijn vader een poosje terug een geverfde steen (ook wel Happy Stone) vond, ben ik zelf ook begonnen met stenen verven. Speciaal voor Vaderdag, heb ik deze geverfde steen gemaakt voor mijn vader.

De vergeet mij nietjes, hét symbool voor dementie, bij een poel van water. Waarom het water zul je je misschien afvragen? Mijn dochters hebben met enige regelmaat de film Frozen 2 gezien. Hierin zegt Olaf (het sneeuwpopje) “water heeft geheugen”. Ik vond dat zo’n mooie uitspraak! Het water symboliseert voor mij dus de herinneringen die we samen delen.

De vergeet mij nietjes, bij het water vol herinneringen. Ik ben benieuwd wat mijn vader er morgen van vindt! 💙


Dag van de zorg - 12-05-2021

12 mei, de geboorte dag van Florence Nightingale, de “Dag van de Zorg”!

#Waardering #DagvandeZorg


Cake - 10-05-2021

Dat je cake aan het uitdelen bent bij de koffie en er vervolgens iets heel anders in ziet

#hersenen #geenspacecake #hersenspinsel


Gebit gevonden - 20-04-2021

In het kader van “te leuk om niet te delen”, een oude foto die ik laatst tegen kwam!

Mw. deed haar gebit telkens uit en legde deze dan neer op de plek die voor haar op dat moment logisch voelde. Die hele avond heb ik me rot gezocht en het vervolgens maar overgedragen aan de nachtdienst.

Die stuurde me later een foto: gebit gevonden!


Nijn - 15-03-2021

Ondertussen werk ik alweer anderhalve maand op mijn nieuwe werkplek. En het gaat best goed, ik maak al nieuwe vriendjes!


Zorgen voor mama - 18-02-2021

Mijn oudste dochter van 7 jaar vanochtend:

“Mama, als de computer in jouw hoofd later kapot gaat (als in: als jij dementie krijgt), dan ga ik voor jou zorgen”

#zorgen #moederendochter #toekomstigezuster


Gespecialiseerde Palliatieve Zorg - 27-01-2021

Vandaag had ik samen met mijn collega Christel, de eindpresentatie van de opleiding gespecialiseerde palliatieve zorg! Eigenlijk zouden we deze in december al hebben, maar door de lockdown was hij verschoven naar vandaag.

En...diploma in the pocket!!

#SVOZ #PalliatieveZorg #moemaarvoldaan


Afscheid - 26-01-2021

Vandaag na ruim 7 jaar afscheid genomen op mijn werk! Een afsluiting die ik toch wel anders voor ogen had  Eerst een heftige periode met Corona besmettingen op het werk, om zelf vervolgens ook besmet te raken. Sinds vorige week weer wat uurtjes aangepast aan het werk, al ben ik er nog niet.

Lieve, lieve, lieve collega’s! Het woord collega’s dekt de lading al lang niet meer. Bedankt voor alles! Voor alle mooie momenten en voor het samen door de zware momenten heen gaan! Ik ga jullie enorm missen!

#verpleegkundeopleiding #wisselenvanlocatie


Hiep hiep, hoera! - 18-01-2021

 Win actie!!

Hieperdepiep hoera, vandaag bestaat DementieBlogs twee jaar!  En stiekem...ben ik hier best wel trots op! Wat begon als een manier om mijn gedachtes en herinneringen te ordenen, is uitgegroeid  tot veel meer dan dat.

Onder het mom van “wie jarig is, trakteert”, gooi ik er een win actie in! Als je een vorm van dementie hebt, verlies je telkens een deel van jezelf, een deel van je herinneringen. In dit dagboek kun je al jouw herinneringen, mooie momenten, dromen en gedachtes vast leggen. Geholpen door inspirerende vragen, maak je zelf een prachtig herinneringsboek om later nog eens te lezen!

𝗞𝗮𝗻𝘀 𝗺𝗮𝗸𝗲𝗻 𝗼𝗽 𝗱𝗶𝘁 𝗺𝗼𝗼𝗶𝗲 𝗱𝗮𝗴𝗯𝗼𝗲𝗸?
- Like mijn pagina DementieBlogs
- Like en deel dit bericht openbaar
- Laat weten waarom jij dit dagboek wil winnen!

𝗗𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝗱𝗮𝗴 𝟮𝟭 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 maak ik de gelukkige winnaar bekend!

Deze winactie is inmiddels verlopen, de winnaar heeft bericht gehad.


Nieuw jaar - 01-01-2021

Een nieuw jaar is begonnen, 2021 heeft zijn intrede gemaakt. Naast dat het nieuwe jaar begonnen is, is ook mijn laatste maand op mijn huidige werkplek aangebroken. Iets wat gemengde gevoelens met zich mee brengt, aangezien ik hier ruim zeven jaar heb gewerkt. Met sommige collega’s ga ik zelfs nog veel langer terug!

Na twaalf jaar op PG te hebben gewerkt, ga ik een nieuwe uitdaging aan. Een wens die al langer bestond, ga ik nu tot uitvoering brengen. Per februari zal ik starten met de verpleegkunde opleiding op een andere locatie binnen de zelfde organisatie. Ik zal gaan werken op somatiek, een hele andere doelgroep! De boeken zijn binnen, alles is geregeld.

En ondanks dat ik er super veel zin in heb, voelt het enorm dubbel. Ik ga mijn collega’s en de cliënten enorm missen! Ik heb me altijd als een vis in het water gevoelt op een PG afdeling. Het werken met mensen met dementie, heeft me creatief gemaakt in mijn manier van communiceren. Ik heb hier zó ontzettend veel geleerd!

Daarnaast vind ik het ook vreselijk spannend. Terug de schoolbanken in, elke week school (wat nu met al het Corona gedoe ook nog gedeeltelijk online zal zijn), mijn plek vinden in een ander team. En hetgeen wat ik het meest spannend vind: de combinatie van werk, school, privé (inclusief jonge kinderen) en thuisstudie. Ga ik dit kunnen?!

Ik wens iedereen een mooi 2021 toe, met hopelijk weinig Corona en heel veel liefde, geluk en gezondheid! Een jaar waarin we elkaar hopelijk weer kunnen opzoeken, vol knuffels, gezellige vrienden/familie avonden, feestjes, mondkapjesloze slappe lach momenten en weer dicht bij elkaar kunnen zijn!


Corona overlijden 26-12-2020

Bijna vijf jaar woonde ze bij ons en wat hebben we een hoop gedeeld met elkaar. Goede en slechte tijden, waarin we gevoelsmatig tot het uiterste zijn gegaan om er voor haar te zijn. Haar verhaal schreef ik in augustus 2018 in de blog “Que sera sera”.

Nu nemen we afscheid van haar, een derde overlijden binnen een week tijd. Het is bijna niet te bevatten, het hakt erin. De leegte is zowel zichtbaar, als voelbaar. En natuurlijk gaan we door. Voor de mensen die er nog wel zijn! Voor hen die ook die liefdevolle zorg verdienen!

Maar vandaag sta ik in gedachte even stil en denk ik aan haar. Aan alle liefdevolle knuffels, kusjes, aaitjes over mijn arm, been en schouder. Aan alle keren samen lachen, dansen en zingen. En in de auto zet ik het liedje nog eens op en zing ik hem mee, speciaal voor haar! Que sera sera, what will be will be... In liefdevolle herinnering, met een lach en een traan.


Boerenactie 24-12-2020

Gisteravond kwamen de boeren weer in actie! Met verlichte tractors, reden ze langs de verzorgings en verpleeghuizen in onze regio, om de ouderen een hart onder de riem te steken voor de kerstdagen  Super gaaf om mee te maken!

Credits voor het filmpje zijn voor mijn collega!


Corona overlijden 22-12-2020

Het definitieve afscheid valt me zwaar en terwijl ik gehurkt naast zijn bed zit rollen de tranen achter mijn spatbril langs, over mijn wangen, waar ze blijven steken bij mijn mondmasker. De collega’s met wie ik ben, hebben het ook moeilijk en samen vinden we steun en troost bij elkaar.

Terug op de gang, vraagt mijn collega aan de andere zijde van de deur of het gaat. Gefrustreerd roep ik uit: “Die kut Corona!!!”

Hoe vaak hebben we het als collega’s onderling wel niet tegen elkaar uitgesproken?! Wat gunde we hem rust in zijn hoofd! Ik hoop dat hij deze rust nu heeft mogen vinden...

Ook hij zal gemist worden. Zijn lieve, zachte karakter, het af en toe even lekker knuffelen, zijn humor en het samen zingen van “Oh oh, Den Haag”...


Corona overlijden - 20-12-2020

Mijn collega stuurt me een berichtje. Ze is overleden... Het raakt me en inwendig vloek ik er even flink op los. Natuurlijk mogen mensen bij ons overlijden! Maar niet zo, niet op deze manier! Dit voelt zo ontzettend oneerlijk! In twee dagen tijd ging ze van volledig oké, naar doodziek. Zoals ze dat in de media zo mooi benoemen, was er onderliggend lijden. Ze begon hierdoor al met een 5-0 achterstand aan het gevecht met dit Corona monster.

Ze heeft het niet mogen winnen, het heeft niet zo mogen zijn...

Ik ga haar missen! Haar vrolijkheid, haar humor, het samen zingen. En als er dan soms iets niet helemaal goed ging en ik zei: “Echt hé, die zusters van tegenwoordig...”. Dat zij dan met een grote glimlach mijn zin afmaakte en zei: “Daar heb je echt helemaal niets aan!!!”


FloorZorgt 04-12-020

Ken jij FloorZorgt al? Regelmatig plaatsen zij in overleg, mijn blogs op hun site en Facebook pagina. Gister ontving ik dit super lieve pakketje met de post. Hoe lief is dat!

#FloorZorgt


Dopjes - 22-11-2020

Ondertussen gaat mijn vader 3x per week naar de dagbesteding toe. Hij vind het er leuk! Het geeft hem het gevoel dat hij nuttig is, dat hij van waarde is en het geeft lucht in de thuissituatie. Deze week heeft hij al meerdere malen gevraagd of ik ze niet vergeet, de dopjes! Bij de dagbesteding worden dopjes ingezameld voor een goed doel en mijn vader spaart actief mee. Ook wij sparen mee voor hem, net als op mijn werk en een aantal andere mensen. Elke keer als ik hem zie, neemt hij met een grote glimlach de dopjes aan. Hoe mooi is het, dat zoiets simpels hem zo’n goed gevoel kan geven! Vol trots neemt hij elke keer weer de dopjes mee naar de dagbesteding: “kijk, mijn dochter spaart ook mee!”

Lieve papa, de zak dopjes staat al klaar!


Sokken - 10-11-2020

Terwijl ik zijn sok uit trek, gooi ik hem in één en dezelfde beweging op de rolstoel die achter me staat. Meneer trekt zijn wenkbrauw op en zegt: “zo, dat deed je soepel”. Waarop ik tot grote lol van meneer reageer: “ja zeker, maar ik ben dan ook professioneel sokkenwerpster!” 

#Ouderenzorg #Sokkenwerper #Ouwesokklinktonaardig


Treurwilgen - 11-10-2020

Elke dag als ik met mijn honden ga lopen, kom ik er langs. Twee prachtige treurwilgen, de één nog volop in zijn blad, de ander compleet kaal. Het voelt bijna als een soort metafoor.

Dicht bij elkaar, net als leven en dood. Gescheiden door enkel het water wat tussen hen in stroomt. Op de één of andere manier trekt het elke keer weer mijn aandacht. En vaak vraag ik me dan af, waar ik op dat moment zit met mijn gevoel, bij die trieste treurwilg, die sterke gezonde treurwilg, of ergens tussen beide in?

#Treurwilgen #Metafoor #Levenendood #Gevoel


Back to school - 07-10-2020

Samen met mijn collega, zit ik er klaar voor! Gespecialiseerde palliatieve zorg! 

#Backtoschool


Mondkapje om te zoenen - 04-10-2020

Tsja, je moet er iets van maken hè... Het toverde wel een aantal glimlachen op de gezichten van mijn cliënten! Zo vond mevrouw dat ik een “lekker bekkie” had en meneer was blij dat hij “mijn glimlach” weer kon zien! 

#Mondkapjeomtezoenen #Creatiefmetstift #PG


Mondkapje - 07-05-2020

Gister zag ik na de persconferentie, een filmpje over het zelf maken van een mondkapje met een sok. Als zorgprofessional heb ik hier natuurlijk een mening over (lees: schijnveiligheid op en top!). Vandaag voor de grap eens uitgeprobeerd met oude sokken!

De foto van mijzelf met “sokkapje” zal ik jullie besparen Mijn dochters en hun poppen waren er erg blij mee...


Verzonken - 18-04-2020

Soms zie je iemand lopend binnen komen, in de jaren die volgen aftakelen ten gevolge van de dementie, om vervolgens in de laatste fase van dementie te belanden: de verzonken fase...

Terwijl ik haar op bed aan het verzorgen ben, pakt ze me opeens met beide handen stevig vast, trekt me naar zich toe en knuffelt me. Ik knuffel haar terug en pak haar gezicht voorzichtig vast tussen mijn beide handen. Ze kijkt me recht aan en zegt: “je bent lief!” Ik antwoord dat ik haar ook lief vind, waarop ze me weer naar zich toe trekt en een kus op mijn wang geeft.

Als je leven zó klein wordt, compleet verteerd door de dementie. Wat is dan nog dat stukje van waarde wat je iemand kan geven? Waar ligt dan de balans? Wat is dan kwaliteit van leven? In haar wereld en werkelijkheid bestaat er geen corona. In haar wereld en werkelijkheid was er op dat moment alleen veiligheid en geborgenheid!

#Geenanderhalvemeter #Momentenvanwaarde #Kwaliteitvanleven #Helderemomenten #Dementie #Ouderenzorg #Ikzorg


Lichtelijk ongesteld - 05-04-2020

Mevrouw heeft een flinke dosis humor en kan zo nu en dan hilarisch uit de hoek komen met haar opmerkingen. Samen met haar zit ik aan tafel wat te drinken. We hebben het over het mooie weer en ik zeg al grappend: “Morgen wordt het mooi weer, ik denk dat ik me maar ziek meld”. Mevrouw kijkt me lachend aan en zegt: “Ja joh kind, doe dat! Ik zeg wel dat je lichtelijk ongesteld geworden bent, maar dat je de dag erna er vast wel weer bent!”

#Humor #Samenlachen #Ouderenzorg #Dementie


Handjes schudden - 06-03-2020

Handjes schudden mag niet meer... Dus volgens mw. moesten we dan maar voetjes schudden! 

#voetjesvandevloer #corona #ouderenzorg


Filmdebut - 22-02-2020

Overal in de zorg zie je personeels tekorten. Om personeel te werven, hebben mijn collega Susanne en ik met onze werkgever een vacature video laten maken. Naast dat we beide coördinator zijn, zijn we ook gewoon beide verzorgende IG.

Dus...ben jij op zoek naar een leuke baan in de zorg? Kom dan eens bij QuaRijn kijken!


Tattoo - 12-02-2020

Op mijn pols staan de namen van mijn dochters getatoeëerd en dat zorgt vaak voor gespreksstof met cliënten. Meneer vraagt er regelmatig naar, zo ook deze avond. Ik vertel hem wederom dat het de namen van mijn dochters zijn. Hij denkt even na en zegt vervolgens: “Als je nou je eigen naam op je andere pols zet, dan kan ik die ook makkelijk onthouden”.

#Geheugensteuntje #Dementie #Ouderenzorg


Voetjes van de vloer - 28-01-2020

In verband met “de dag van het werkplezier” bedacht FloorZorgt de “voetjes van de Floor” challenge. De bedoeling was vanmiddag tijdens het werkoverleg, maar dat kwam er niet meer van! Nu dus aan het einde van mijn dienst...

#voetjesvandeFloor #metQuaRijnsokken #neusdicht #QuaRijnCollecte, 04-11-2019

Van 4 tot en met 9 november is het de collecte week van Alzheimer Nederland! Uiteraard loop ik ook voor dit goede doel 💪🏻 Collectant gemist of geen kleingeld in huis? Doneren kan ook via de QR code! Alle beetjes helpen!!

#AlzheimerNederland #Collecteren  #Dementie

 


Werkoutfit, 11-10-2019

Als je normaal altijd(!!) een roze werk polo draagt, deze allemaal in de was zitten en je voor de verandering dus maar een blauwe aan trekt...😅

#QuaRijnroze of #QuaRijnblauw


Abba, 28-09-2019

Vrolijk zing ik mee met de ABBA hits. Mevrouw kijkt me aan en zegt: “Kind je moet buiten gaan staan, misschien wordt je nog wel ontdekt!” 🙃

#hetregende #ouderenzorg #dementie


Bij de Revue, 09-09-2019

Terwijl ik vol enthousiasme een hele “show” sta op te voeren op de jaren 70 muziek die in de huiskamer klinkt, kijkt mw. me lachend aan en zegt:
“Kind, je kan zo bij de Revue!  Daar ben je echt het type voor”! 🤣

#roepinggemist #dementie #ouderenzorg


Wie is de leukste thuis, 14-08-2019

Humor zorgt er vaak voor dat mensen toegankelijker zijn en het contact makkelijker verloopt. Dus terwijl ik me weer eens als een malloot gedraag (😅), kijkt mevrouw me lachend aan en zegt: “jij denkt zeker dat je de leukste thuis bent”. Ik moet lachen en antwoord: “nou wie weet!” Mevrouw begint nog harder te lachen en zegt: “vergeet het maar, de deurknop is de leukste thuis, want die krijgt van iedereen een hand!”

#humor #nietdeleukstethuis #lachenisgezond #dementie #ouderenzorg


Aangetast leven, 07-08-2019

Een leven zó aangetast door de dementie, dat een afscheid onvermijdelijk is.

Ook zorgverleners kunnen verdriet hebben, ook zij rouwen om het verlies van een cliënt. Het gemis op de afdeling kan zó groot zijn. De stilte zó intens aanwezig voelen. Verdriet mag er zijn. Huilen maakt je menselijk. Het voelt misschien niet professioneel, maar maakt dat stukje menselijkheid en empathie ons juist niet die goede zorgverlener?! 

In liefdevolle herinnering aan hen die een onuitwisbare indruk op ons achter lieten... ❤️


Welke sport doe jij, 03-08-2019

Welke sport ik doe? Ik loop hard op mijn werk!

Vooral als de telefoon af gaat in “standje alarm”, omdat een cliënt per ongeluk een nooddeur weet te openen....

#rennen #zohardalsjekan #samenmetcollegas #dementie #ouderenzorg


Geef me een kaas, 22-07-2019

Douchen is nooit een favoriete bezigheid van haar. Dus terwijl ze nog na-mokkend op de rand van haar bed zit, kijkt ze me geïrriteerd aan, haalt een hand door haar vochtige haren, strekt haar arm naar me uit en zegt op nijdige toon “Geef me een KAAS!”

Ik draai me om, loop de badkamer in, pak een handdoek en geef deze aan haar. Mw. neemt hem dankbaar aan en droogt haar haren af...

#Afasie #Kenjecliënt #Dementie #Ouderenzorg


Utrechter, 11-07-2019

Terwijl we aan het praten zijn, zeg ik tegen haar: “ja, want u bent een echte Utrechter”. Mevrouw valt stil, kijkt me aan en zegt vervolgens: “Utrechter? Een Utrechtse bedoel je! Een trechter is waar je iets door heen gooit!” 😂

#weerwatgeleerd #Utrechtse #Uzondertrechter #dementie #ouderenzorg


André Rieu, 05-07-2019

Op tv staat een concert van André Rieu aan. Als er aan mevrouw gevraagd wordt of zij dit mooie muziek vindt, antwoord ze: “Nou, André vind ik wel leuk, maar Rieu niet”. 

#Noudatdus #Duidelijk #AndreRieu #Dementie #Ouderenzorg


Vaderdag, 16-06-2019

Vaderdag... Sinds de diagnose die mijn vader vorig jaar kreeg, draait het niet meer om het geven van cadeautjes, maar om het maken van mooie herinneringen ❤️


Wagen volgeladen, 14-06-2019

Bladerend door het liedjesboek, komen we bij het volgende liedje uit. Mijn collega zet in en begint te zingen: “Ik heb mijn wagen volgeladen, vol met oude wijven. Toen we op de markt kwamen, begonnen zij te kijven”.

Waarop één van de dames aan tafel vervolgens zegt: “Nou, dan kun je ze beter thuis laten..."

#liedjeszingen #zemeendehet #humor #dementie #ouderenzorg


Vroegâh, 31-05-2019

Vroegâh, toen we nog 4-persoons kamers hadden op de PG afdeling:

De nachtdienst draagt over dat één van de cliënten op kamer 2 erg onrustig is geweest. Later tijdens de zorg is dat goed terug te zien, aan alle gebitsprothesen die uit de bakjes gehaald zijn. Maar ja, van wie is nu welk gebit?

Soms is een gebitsprothese duidelijk herkenbaar, maar vaak ook niet. Dan was het dus een kwestie van goed poetsen en passen... 😅

#vroegerwasnietallesbeter #poetsenenpassen #toenernoggeennameninstonden #dementie #ouderenzorg


Papegaaitje leef je nog, 24-05-2019

Jaren geleden werkte ik in de thuiszorg...

Zodra de voordeur open gaat, komt het geroep me weer tegemoet. Doordat ik al vaker bij deze mevrouw ben geweest, komt het niet meer zo bij me binnen als de eerste keer dat ik er over de drempel stapte. Toch blijft het een vreemde gewaarwording, het constante “auw, auw, auw” geroep. Terwijl ik de huiskamer in stap, kijkt de veroorzaker van het geroep me indringend met donkere kraaloogjes aan.

Mevrouw kreeg wondverzorging en riep tijdens de wondzorg regelmatig “auw”. De papegaai van mevrouw legde vervolgens de link tussen de zusters in witte uniformjasjes en het woordje “auw”. Als de thuiszorg dus aan de deur stond, begon haar papegaai luidkeels “auw” te roepen! 😅🙈

#papegaaitjeleefjenog #papegaai #auw #ikdeedbestzachtjeshoor #thuiszorg


Klote billen, 21-05-2019

Door de schade in haar hersenen, kan ze zich vaak niet goed uitdrukken. Haar zinnen kloppen niet meer, ze kan niet op de juiste woorden komen en soms zegt ze andere woorden, dan dat ze eigenlijk bedoeld.

De zorgmomenten, zijn momenten die ze over het algemeen als onprettig ervaart. Terwijl ik haar aan het helpen ben, met het verschonen van haar incontinentie broekje roept ze uit: “Kijk nou! Sta ik hier in mijn klote billen”.

#blotebillen #afasie #taalstoornis #dementie #ouderenzorg


Dag van de verpleging, 12-05-2019

Op 12 mei, de geboortedag van Florence Nightingale, is het de internationale ‘dag van de verpleging’. Voor de meeste ook bekend als de ‘dag van de zorg’. Florence Nightingale was (en is nog steeds) een begrip in de zorg. Op deze dag worden zorgmedewerkers vaak even extra in het zonnetje gezet.

Ons werk is niet altijd makkelijk. Zorgen voor een ander is niet vanzelfsprekend en als het “normaal” wordt, dan is het misschien tijd voor een carrière switch. Werken in de zorg moet je kunnen, het moet je liggen. Het is werken met hoofd, hart en ziel.
Heeft jouw werkgever een extra blijk van waardering gegeven op deze dag?

#dagvandeverpleging #dagvandezorg #FlorenceNightingale #zorgsokgekregen


112 bellen, 05-05-2019

Het bellen van 112, is gevoelsmatig soms best lastig. Want wanneer is iets echt acuut genoeg om 112 te bellen?

Vanavond na mijn avonddienst reed ik naar huis toe. Op een gegeven moment kom ik bij een rotonde achter een andere auto te rijden. Deze auto neemt dezelfde afslag en slingert over de hoge stenen blokken die de 2 banen scheiden. De verdere rechte weg die ik achter hem zit, slingert hij van links naar rechts, over de doorgetrokken midden lijn, bijna de berm in, geeft soms opeens vol gas, om vervolgens weer terug te zakken naar 60km per uur op de weg waar 80 gereden mag worden. Op momenten dat tegenliggers passeren, durf ik soms bijna niet te ademhalen. Terwijl ik op mijn telefoon het alarmnummer al bij de hand zoek, rijdt hij bij een volgende rotonde bijna een fietser omver die voorrang heeft. Op dat moment besluit ik acuut om 112 te bellen en geef ik kenteken en een korte beschrijving van de situatie door. De politie pakt het serieus op en later word ik nog eens terug gebeld voor verdere informatie en gaan ze op zoek naar de auto.

Heb jij onderweg van of naar je werk, of tijdens de uitvoering hiervan, wel eens een situatie mee gemaakt waarbij je besloot 112 te bellen?

#vanwerknaarhuis #politiebellen


Foute auto, 03-05-2019

Na mijn avonddienst, loop ik gezellig kletsend met collega’s naar de parkeerplaats. We nemen afscheid en ik loop naar mijn auto. Als ik hem van het slot wil halen, merk ik dat hij nog open is. “Vanmiddag zeker vergeten op slot te doen, wat stom”, schiet er door mijn hoofd. Ik stap in en gooi mijn tas op de stoel naast me.

Op dat moment dringt het besef tot me door dat er iets niet klopt, maar valt het kwartje nog niet helemaal. Ik kijk naar mijn tas en realiseer me opeens dat ik hele andere bekleding in de auto heb, dan de bekleding die ik nu zie. Ik kijk rond en....ja hoor daar valt het kwartje! Ik ben in de auto van mijn collega gestapt, die nachtdienst heeft! We hebben dezelfde auto, maar het model verschilt iets.

#fouteauto #oeps #avonddienst #tijdomnaarhuistegaan #ouderenzorg


Hieperdepiep hoera, 28-04-2019

Hij kijkt me vrolijk aan en steekt zijn hand naar me uit. Terwijl we elkaars hand schudden, feliciteert hij me met een grote glimlach op zijn gezicht. Ik denk even diep na en vraag hem vervolgens waarmee hij me precies feliciteert. Zijn antwoord: “Met je schoonvader, die is vandaag toch jarig!” Compleet enthousiast reageer ik: “Ooooh, wat lief! Dankjewel! Wat goed dat u weet dat dat vandaag is!”

Klein detail: mijn schoonvader is pas in september jarig!🎈

#beetjevroeg #whocares #hieperdepiepnogniet #feestje #dementie #ouderenzorg


Hoe oud denkt u dat ik ben, 26-04-2019

Ze komt op me af gelopen en vraagt aan me, of ze me met “u” moet aanspreken. “Nee hoor, zeg maar gewoon ‘je’ of ‘jij’. Anders voel ik me zo oud!” antwoord ik. Ze kijkt me met een glimlach aan en ik besluit haar de vraag te stellen, waarop je de meest uiteenlopende antwoorden kunt krijgen: “Hoe oud denkt u dat ik ben?” Even is het stil, terwijl ze me van top tot teen in zich lijkt op te nemen. Waarna ze de woorden uitspreekt: “50 jaar?!”

Nadat ik haar gecomplimenteerd heb met haar ‘aardig goede’ schatting, verteld ze dat ze zelf ook zo rond de 50 jaar is. Ik kijk haar aan en zeg “nou wat grappig, dan zijn we dus ongeveer even oud!”

#auw #ikrekenhemgoed #scheelt19jaar #ingaanopdebelevingswereld #dementie #ouderenzorg 


The Passion, 19-04-2019

The Passion 2019. Wie heeft hem ook op tv gezien? Op mijn werk zijn er meerdere cliënten die hier enorm van genieten. We hebben eerdere uitgaves op dvd en deze worden bijna dagelijks gekeken. Het creëert echt een rustmoment. Vanavond dus niet op dvd, maar live op tv!

Een cliënte kijkt geboeid naar het tafereel wat ze op de tv ziet. Jezus zit met zijn gezelschap aan tafel en zegt: “Dit brood, dit brood is mijn lichaam. Ik zal sterven voor jullie”. Waarop mevrouw verbouwereerd uitroept: “och, maar dat hoeft toch niet!”

Een tip: je kunt de dvd van The Passion 2019 via hun site aanvragen

#ThePassion2019 #geloof #dementie #ouderenzorg


Gescheurde broek, 18-04-2019

Dat moment dat je avonddienst net begonnen is, je op de zadelkruk neerploft, je opeens een angstaanjagend scheurend geluid hoort en je tot je schrik ziet dat je broek het begeven heeft...
Gelukkig...
- ...was er volgens mijn collega niets van te zien als ik gewoon stond of liep.
- ...was de avonddienst bijna ten einde, toen hij nog wat verder doorscheurde.
- ...heb ik dan ook nog zulke lieve collega’s, die er na de overdracht nog even een hotpants van proberen te maken!

#scheurenmaar #daaahaaagbroek #vanjecollegasmoetjehethebben


Werkende moeder, 12-04-2019

Laat ik maar gelijk eerlijk zijn: ik ben niet zo’n ochtendmens!

Na de geboorte van mijn oudste dochter, ben ik overwegend avonddiensten gaan werken. Dit was beter te combineren met ons gezinsleven, maar daardoor ben ik nog meer een avondmens geworden. Het houdt dus overigens ook in, dat ik met regelmaat korte nachten heb als ik een avonddienst gedraaid heb en mijn oudste dochter de dag daarna naar school moet. Op die ochtenden verloopt alles dus vaak op hoog tempo op een bepaalde volgorde: opstaan, wassen, aankleden, tandenpoetsen, haren doen, ontbijten, tas klaar maken. Daar tussen door probeer ik dan nog wat orde in de chaos te scheppen, ruzies te sussen, de honden even vlug uit te laten...

Tsja en als er dan wordt afgeweken van die volgorde, dan gaat het nog wel eens mis! Vanochtend ook: Koningsspelen en dus ontbijt op school! Dat laatste was ik dus alleen even vergeten, dus dochterlief had thuis al ontbeten... 

#oeps #kortenachten #werkendemama #ouderenzorg


Daaahaaag Algemeen Beschaafd Nederlands, 08-04-2019

Ik kan er niets aan doen, maar als ik bij een cliënt ben die enigszins in een wat platter dialect praat, schakelt mijn brein automatisch om. Daaahaaag, Algemeen Beschaafd Nederlands!

De knoopjes veranderen in kneupkes, de schaar veranderd in een scheer en binnenstebuiten is plots krang!

Maor hey, wa maak da uit! As we mukaor maor begrijpûh toch?!

#platpraten #dialect #ABN #ikdoevrolijkmee #ouderenzorg


Dames dragen een blouse, 04-04-2019

Tijdens je opleiding leer je een hoop. Het is de fundering van je kennis. Zodra die fundering er ligt, kun je gaan bouwen. Dat bouwen gebeurd in de praktijk. In de praktijk kom je vervolgens situaties tegen met cliënten, waarvan je leert en die je altijd bij zullen blijven tijdens het uitvoeren van je werk.

Voor mij was er zo’n situatie tijdens mijn eerste stage in de ouderenzorg:Ik kom binnen bij een mannelijke cliënt, die wat moeite heeft met het aankleden. Ik vraag aan hem of ik hem kan helpen met zijn blouse, waarop hij antwoord “dames dragen een blouse, heren dragen een overhemd”.

#BAM #leermoment #nooitmeervergeten #ouderenzorg

 

Dag mama, 18-03-2019

Vanavond ben ik met een aantal collega’s naar ‘Dementie in theater - Dag mama’ geweest. Een indrukwekkende voorstelling met lezing, die op veel punten erg herkenbaar was. Hebben jullie deze voorstelling al gezien?

#DagMama #Ouderenzorg #Onbegrepengedrag #Dementie #SarahBlom #Psychologieintheater

 


Nursing, 01-03-2019

Hoe gaaf is dit?! 😃 Mijn blog ‘Que sera, sera’ staat in het nieuwe maart nummer van tijdschrift Nursing! 🌸Heb je deze blog nog nooit eerder gelezen? Lees hem dan via mijn site: http://dementieblogs.nl/Augustus-2018-Que-sera-sera/

 #Trots #Nursing #Queserasera #Ouderenzorg #QuaRijn


 

Keys please! 15-02-2019

Mijn collega loopt voorbij en roept uit: 'Waar heb ik mijn sleutels nou weer gelaten'. Ik kijk haar richting op en zeg vervolgens: 'In je kont!' Waarmee ik eigenlijk bedoelde te zeggen: 'In je kontzak!' 

#KeysPlease #BijnaEindedienst #Keykoord #Sleutels #Ouderenzorg #QuaRijn

 

Foutje, bedankt! 08-02-2019

Terwijl ik druk bezig ben met de ochtendzorg bij mevrouw Pietersen(*), vraagt een collega of ik zo even kan helpen bij een andere cliënt. Als reactie hierop zeg ik: "ja hoor, ik maak even mevrouw Pietersen af!"

#Foutewoordspeling #Ouderenzorg #QuaRijn

 

Sneeuw, 02-02-2019

Het heeft gesneeuwd en de zoon van een cliënt neemt zijn moeder mee naar buiten. Hij bukt, raapt wat sneeuw op en gooit dit naar haar toe. Mevrouw laat zich niet kisten, pakt (hetzij met wat moeite) ook sneeuw en gooit dit terug. Ik moet lachen om het vrolijke tafereel, open het raam en roep naar buiten: "Hey joh, geen oude vrouwtjes pesten he!" 

#Humorindezorg #Ouderenzorg #Sneeuw #QuaRijn


Vlog, 26-01-2019

Bijna een jaar geleden kwam de vlog van mij en mijn collega Susanne online, waarin we vrijwilligers probeerden te werven. Te leuk om niet nogmaals te delen! Ennu, vrijwilligers zijn nog steeds ontzettend welkom!