DementieBlogs.nl  -
Verhalen over mijn werk en leven

Medicatie

Sinds een poosje zien we toch echt wel een forse achteruitgang in de cognitie van mijn vader. Ook zijn spraak gaat sterk achteruit. Hij kan zich steeds moeilijker uitdrukken en stottert op de woorden, waardoor de woorden met regelmaat een soort gebrabbel worden. Waar ik voorheen vaak nog wel een richting of onderwerp in zijn verhaal kon ontdekken, heb ik nu soms geen flauw idee waar hij het over heeft. Dat maakt het ook voor andere mensen soms heel moeilijk om te weten waar hij over praat en wat hij nodig heeft.

Het zich niet goed kunnen uitten, zorgt regelmatig voor een hoop frustratie voor hem. Want soms denkt hij dat de woorden en zinnen die hij uitspreekt, prima kloppend zijn. Dat andere mensen hem niet begrijpen irriteert hem en kan hem boos maken. Daarnaast is hij vaak ontremd in zijn gedrag, waarbij zijn boosheid van nul tot tien gaat in een paar seconden. Hang daaraan zijn relatief jonge leeftijd van 70 jaar en de fysieke kracht die hij nog in zich heeft. Dit maakt dat hij steeds vaker verbaal en fysiek wat agressief kan worden en dit al voor wat incidenten op de afdeling gezorgd heeft. Ook loopt hij steeds vaker met zijn ziel onder de arm over de afdeling. Verdriet, angst, frustratie… Het zorgt ervoor dat hij niet goed in zijn vel zit en ik met veel verdriet, mijn vader steeds ‘kleiner’ zie worden.

Ik lees en zie dat de zorgmedewerkers al veel interventies uit geprobeerd hebben om zijn gedrag om te buigen of te doorbreken, echter biedt tot nu toe niets voldoende resultaat. In gesprek met de verpleegkundig specialist, psycholoog en zorgmedewerkers, geef ik aan dat ik geen voorstander van sederende medicatie ben. Echter ben ik wel van mening dat er op dit moment al zo veel geprobeerd is, dat hier ook een grens aan zit en dat dit wat mij betreft inhoudt dat we moeten kijken of hij medicamenteus ondersteund kan gaan worden. Na een goed gesprek, wordt besloten dat hij zal gaan starten met medicatie, om te proberen of dit hem wat meer rust brengt. Een keuze waar ik volledig achter sta, maar die ik ook met pijn in mijn hart maak.


Maaike 🌸