DementieBlogs.nl  -
Verhalen over mijn werk en leven

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand


Spiegels kunnen voor mensen met dementie enorm verwarrend zijn, ze herkennen zichzelf namelijk niet altijd. Want als jij zelf denkt dat je een jaar of zestien bent, wie is dan die oudere persoon die jou telkens aan kijkt? In mijn werk heb ik met regelmaat mensen gezien, die hele gesprekken voerden met de persoon die ze in de spiegel zagen. Echter kwam het ook voor dat mensen boos werden op die persoon, die maar niet weg wilde gaan. Ook waren er mensen die bang werden door de persoon die ze in de spiegel zagen. Constant iemand op je kamer zien die je niet kent, kan tenslotte erg beangstigend zijn!

Mijn vader herkent zichzelf gelukkig nog wel in de spiegel. Hij scheert zich met regelmaat en gebruikt hier dan de spiegel voor. Ook maakt hij regelmatig grapjes en moet ik dan even van hem in de spiegel kijken. Dan lachen we omdat ik hem vraag wie die persoon toch is die gekke bekken trekt. In de lift hangt ook een grote spiegel en ook hier trekken we met regelmaat even gekke bekken in naar elkaar. Dan hebben we de grootste lol om dezelfde grapjes die we elke keer weer maken, maar die voor hem telkens weer nieuw zijn.

Recent stond ik met mijn vader en kinderen in de lift en wilden we uitstappen. Waarschijnlijk ging het allemaal net even te snel voor hem, toen de kinderen langs hem op liepen en de lift uit stapten. Terwijl ik in de deuropening stond te wachten op hem, zag ik hoe hij verward in de spiegel keek. Hij zocht in de spiegel een uitgang, die er natuurlijk niet was. Ook toen ik hem riep, begreep hij niet dat ik achter hem stond, want in de spiegel stond ik natuurlijk voor hem. Pas toen ik hem bij zijn arm pakte, realiseerde hij zich dat ik achter hem stond en dat daar de uitgang van de lift was. Verwarrend hoor, die spiegels…


Maaike 🌸